Malzemeler (4 adet çörek için)
4 Adet Yumurta
250 Gr. (1 paket) Margarin
2 Su Bardağı (400 gr.) Şeker
1,5 Su Bardağı (300 ml.) Süt
1 Paket Kuru (instant) Maya veya 1 Paket (42 gr.) Yaş Maya
1/2 (yarım) Hazır Ekmek Hamuru
2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Mahlep
6-7 Su Bardağı Un
Üzeri için;
1 Adet Yumurta Sarısı
1 Çay kaşığı Pekmez
1 Çay Kaşığı Sıvı Yağ
File Badem veya File Fındık
Yapılışı
Yumurtaları ve şekeri mikser ile 5-6 dk. şeker eriyip,
karışım iyice beyazlaşıncaya kadar çırpın.
Ilık süt ve erimiş margarini ekleyip, biraz daha çırpın.
Karışıma, dört su bardağı kadar elenmiş un, mahlep, maya ve
hazır ekmek hamurunu ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Hamur ele yapışmayan bir kıvam alana kadar, azar azar un
eklemeye devam ederek, yoğurun. (Hamur çok sert olmamalı, ekmek hamuru
kıvamında ve esnek olmalı)
Hamuru derin bir kaba alın ve üzerini örterek, ılık bir
ortamda mayalanmaya bırakın. Yaklaşık bir saat sonra hamur iki katı büyüklüğe
çıkacaktır.
Hamuru 12 eşit beze yapın. Her bir bezeyi, 20 cm . civarında rulo yapın
ve 3 rulo ile saç örgüsü şekli verin.
Çörekleri yağlı kağıt serili tepsiye, (ben Softbowl silikon
mat kullanıyorum :) yerleştirin ve yine üzerini, bir mutfak havlusu ile
kapatarak, yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
Yarım saat sonra, üzerlerine yumurta sarısı, pekmez ve yağlı
karışımı sürün, file badem yada file fındık serpin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 35-40 dk.
iyice kızarana kadar pişirin. Piştiğinden emin olmak için, kürdan testi
yapabilirsiniz.
Fırından çıkınca, üzerlerine yine temiz bir mutfak havlusu
örterek, kurumadan ılınmasını sağlayın.
Yorumlar
Yorum Gönder