4 su bardağı kaynamış su
1 limonun suyu
2 çay bardağı zeytinyağı
İç malzemesi için:
900 gr kuru soğan
2 çay bardağı zeytinyağı
3 paket dolmalık fıstık (3×40 gr.)
4 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı kuru nane
3 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 paket kuş üzümü (40 gr.)
4 adet kesme şeker
1 limonun suyu
1 demet ince kıyılmış dereotu (maydonoz da olur)
3 çay bardağı kaynamış
İç malzemesini hazırlamak için öncelikle soğanları
zeytinyağında kavurun. Dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam edin.
Pirinçleri ekleyin, pirinçler hafif beyazlaşana kadar kavurun.
Kuru nane, tarçın, karabiber, yenibahar, kesme şeker, kuş
üzümü, kıyılmış dereotu ve tuzu ilave edip karıştırın ve bir süre daha
kavurmaya devam edin.
3 çay bardağı kaynar suyu ve limon suyunu ekledikten sonra
kısık ateşte suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak demlendirip
soğumaya bırakın.
Bundan sonrası aslında kolay, biraz uzun sürüyor o kadar.
Yaprakları 4-5 kez suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün. Fazla suyunu elinizle
bastırarak alın.
Derin ve geniş bir tencerenin altına birkaç yaprak
yerleştirin ki dolmalar pişerken dibi tutmasın.
Her bir yaprağın saplarını koparıp parlak kısmı alta gelecek
şekilde tezgaha yerleştirin. (damarlı kısmı yukarı bakacak) En fazla bir dolu
tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden ortasına koyup kenarlarını içe kıvırarak
sigara böreği gibi sarın. Yaprak ıslak olduğundan kolayca kapanacaktır. Ne sıkı
ne gevşek olsun, çok sıkı sararsanız pişerken patlar, gevşek sararsanız da pişince
hoş görünmez, ayrıca açılabilir ve içi dışına çıkabilir.
Sarmaları düzgünce tencereye yerleştirin. İç malzemeniz
bitene kadar her yaprağa aynı işlemi uyguladıktan sonra tencereye 4 su bardağı
kaynar su, bir limonun suyu ve 2 çay bardağı zeytinyağını gezdirin. (zeytinyağı
sarmalarınızın parlak ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Limon suyu da ekşi bir
tat verecektir. İsterseniz limon koymayabilirsiniz.)
Sarmaların üzerine bir kat yaprak yerleştirin. En üste ısıya
dayanıklı bir tabak yerleştirin ki pişerken kımıldamayıp açılmasınlar.
Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 1 saat kadar
pişirin. Arada kontrol edip pişme süresini uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz.
Yeterince pişmeden suyunu tamamen çekerse az miktar daha kaynar su
ekleyebilirsiniz.
Sarmalarınız pişince tencereden hemen almayın. Henüz
sıcakken kapağını kapalı tutup bir gece tencerede oda sıcaklığında bekletin. Bu
süre içinde sarmalar demlenecek, tencere içindeki buhar sayesinde yapraklar
daha yumuşak olacaktır. Böylece sarmalarınız “kuru” olmaz.
Ertesi sabah sarmalarınızı servis tabağına dizip isterseniz
bir miktar daha limon suyu ve zeytinyağı ile ıslatın, üzerini limon dilimleri
ve maydonoz ile süsleyin ve servise kadar buzdolabında soğutun.
Yorumlar
Yorum Gönder