Ana içeriğe atla

Yaprak Sarma




1 kg. salamura asma yaprağı - yaprakların mümkün olduğu kadar geniş ve ince olmasına dikkat edin. (pazardan taze yaprak alıp kısa bir süre hafif yumuşayana kadar haşladıktan sonra fazla suyunu alıp poşetleyerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Salamuradan çok daha güzel sonuç veriyor.)
4 su bardağı kaynamış su
1 limonun suyu
2 çay bardağı zeytinyağı
İç malzemesi için:
900 gr kuru soğan
2 çay bardağı zeytinyağı
3 paket dolmalık fıstık (3×40 gr.)
4 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı kuru nane
3 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 paket kuş üzümü (40 gr.)
4 adet kesme şeker
1 limonun suyu
1 demet ince kıyılmış dereotu (maydonoz da olur)
3 çay bardağı kaynamış

İç malzemesini hazırlamak için öncelikle soğanları zeytinyağında kavurun. Dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya devam edin. Pirinçleri ekleyin, pirinçler hafif beyazlaşana kadar kavurun.
Kuru nane, tarçın, karabiber, yenibahar, kesme şeker, kuş üzümü, kıyılmış dereotu ve tuzu ilave edip karıştırın ve bir süre daha kavurmaya devam edin.
3 çay bardağı kaynar suyu ve limon suyunu ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak demlendirip soğumaya bırakın.
Bundan sonrası aslında kolay, biraz uzun sürüyor o kadar. Yaprakları 4-5 kez suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün. Fazla suyunu elinizle bastırarak alın.
Derin ve geniş bir tencerenin altına birkaç yaprak yerleştirin ki dolmalar pişerken dibi tutmasın.
Her bir yaprağın saplarını koparıp parlak kısmı alta gelecek şekilde tezgaha yerleştirin. (damarlı kısmı yukarı bakacak) En fazla bir dolu tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden ortasına koyup kenarlarını içe kıvırarak sigara böreği gibi sarın. Yaprak ıslak olduğundan kolayca kapanacaktır. Ne sıkı ne gevşek olsun, çok sıkı sararsanız pişerken patlar, gevşek sararsanız da pişince hoş görünmez, ayrıca açılabilir ve içi dışına çıkabilir.
Sarmaları düzgünce tencereye yerleştirin. İç malzemeniz bitene kadar her yaprağa aynı işlemi uyguladıktan sonra tencereye 4 su bardağı kaynar su, bir limonun suyu ve 2 çay bardağı zeytinyağını gezdirin. (zeytinyağı sarmalarınızın parlak ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Limon suyu da ekşi bir tat verecektir. İsterseniz limon koymayabilirsiniz.)
Sarmaların üzerine bir kat yaprak yerleştirin. En üste ısıya dayanıklı bir tabak yerleştirin ki pişerken kımıldamayıp açılmasınlar.
Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Arada kontrol edip pişme süresini uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz. Yeterince pişmeden suyunu tamamen çekerse az miktar daha kaynar su ekleyebilirsiniz.
Sarmalarınız pişince tencereden hemen almayın. Henüz sıcakken kapağını kapalı tutup bir gece tencerede oda sıcaklığında bekletin. Bu süre içinde sarmalar demlenecek, tencere içindeki buhar sayesinde yapraklar daha yumuşak olacaktır. Böylece sarmalarınız “kuru” olmaz.
Ertesi sabah sarmalarınızı servis tabağına dizip isterseniz bir miktar daha limon suyu ve zeytinyağı ile ıslatın, üzerini limon dilimleri ve maydonoz ile süsleyin ve servise kadar buzdolabında soğutun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hazır Şekilli Flotlar

 f Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠•˙ (your nickname) ˙•٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠•˙ (¯`’•.¸*♫♪♥(✿◠‿◠)♥♫♪*¸.•’´¯) ♀ ♥‿♥ ƬєвяιкƖєя Ƈαηıм ♥‿♥ ♀  乂❤‿❤乂 ᵀᵉᵇʳᶤᵏˡᵉʳ ᶜᵃᶰıᵐ 乂❤‿❤乂 ♕ ♥ 𝓒𝓤ℳℋ𝓤ℛİ𝓨𝓔𝓣 ℬ𝓐𝓨ℛ𝓐ℳ𝓘𝓝𝓘𝓩 𝓚𝓤𝓣ℒ𝓤 𝓞ℒ𝓢𝓤𝓝 ♥ ♫♥♪. ♫♥♪.♫♥♪♫♥♪. ♫♥♪.♫♥♪♫♥♪♫♥♪♥♪ ( ˘ ³˘)❤ 𝔰𝔢𝔣𝔞 ( ˘ ³˘)❤ ♥♥♥ (¯*•๑۩۞۩: ♥ sevgiler ♥ :۩۞۩๑•*¯) ♥♥♥ ♡♥♡(♥_♥) 🌸ξξ(∵❤◡❤∵)ξξ·¯·♩¸🌸 ♪ ♥‿♥ TᑌᖇKİYᕮᗰ ♥‿♥ ♪ ♫ ♫.•*¨`*•..¸♥☼♥ ¸.•*¨`*•.♫ ♫ ___*GS*_*_ *_GALATASARAY _* __*GS_________•*´¨`*•._______ -:::::::::::::::::::::: ♥♥CANIMSIN♥♥::::::::::::::::::::::::: ♥ ♥✿•*¨`*•.¸(¯`v´¯)¸✿•*¨`*•.¸(¯`v´¯)¸✿•*¨`*•.¸✿ *♥ ♥   

Patates Topları Salatası

Farklı bir Patates Salatası denemek ister misiniz? O zaman bu tarif tam size göre… Malzemeler: - 4 adet patates - Kaşar rendesi - 2 yemek kaşığı tereyağ - Maydanoz İçi İçin Malzemeler: - 1 kase yoğurt - 3 diş sarımsak Üzeri İçin Malzemeler: - 1 tatlı kaşığı salça - Tereyağ Hazırlanışı: İlk olarak patateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayıp tuzunuda ilave ederek haşlayalım, haşlandıktan sonra patatesleri süzüp içine tereyağını ve kaşar rendesini katıp iyice püre haline gelene kadar ezelim ve soğumaya bırakalım. Daha sonra patateslerin içine maydanozları ince bir şekilde kıyıp ilave edelim.Karabiberi,kırmızı pul biber,tuz ekleyelim ve iyice karıştıralım.Bütün malzemeleri iyice harmanladıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Daha sonra yuvarlak şekil verelim ve ortasına parmağımızla çukur açalım.Başka bir kabın içinde yoğurt ve dövülmüş sarımsakları iyice karıştıralım.Çukur açtığımız patateslerin içine yoğurdu doldu

Hira Tatlısı

İrmikli Hira Tatlısı İrmikli Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler Yarım su bardağı sıvı yağ Yarım su bardağı yoğurt 1 yumurta 1 su bardağı irmik 1 su bardağı un 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu Bulamak için: İrmik Şerbeti için; 2 su bardağı su 2 su bardağı toz şeker İrmikli Hira Tatlısı Tarifi Yapılışı Şeker ve suyu iyice karıştıralım. Çok hafif ve lezzetli bir tatlı, şerbeti kaynatılmıyor ama ben beş dk. Kaynatıp soğuttum. Yoğurma kabına sıvı yağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu alıp yoğuralım çok yumuşak hafif ele yapışan bir hamur olacak. Tatlımızı şekillendirmeye geçelim. Hamurunu yuvarlarken elinizi hafif yağlayın yuvarlayıp irmiğe bulayıp tepsiye dizelim. 170 derece ısıtılmış fırında altı üstü hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından çıkan tatlıya soğumuş şerbeti dökelim. Afiyet olsun. İrmikli Hira Tatlısı Tarifinin Püf Noktaları; Bütün malzemeler oda ısında olmalıdır. Malzemeler iyice harmanlanıp yoğrulmalıdır. Koyu ve se