izmir dışından gelen misafirlerimizle pazar gezerken
misafirimiz “Bu nedir?” diye sordu. Bu soru beni çocukluğuma götürdü. Çünkü
annemin beni bu yemekle ilk tanıştırdığı gün aklıma geldi. Bana şöyle demişti:
“Bu şevket-i bostan. Şaşırma! Şevket’in bostanı değil!!! Bu ot şifa kaynağıdır.
İştah açar, ödem söktürür ve vücuda direnç sağlar.” Kısaacası, şevket-i bostan
özellikle Ege yöresinde yetişen bir ottur. Yabani olarak yetişir ve dikensi
yaprakları vardır. Giritli Türklerin pişirmekten zevk aldığı bir o kadar da
yıkaması zahmetli olan bir yemektir. Özellikle kuzu etli olarak pişirilir.
Malzemeler:
1 adet limon
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı
Yapılışı:
1- Kuşbaşı doğranmış kuzu eti düdüklü tencerede güzelce
kavrulur.
2- Diğer taraftan şevket-i bostan suda kum kalmayınca kadar
iyice yıkanır. Düdüklü tencerede 10 dakika haşlanır ve kevgirle tencereden
alınıp suyu süzülür.
3- Düdüklü tencereye et koyulur ve 1-2 dakika karıştırılır.
Daha sonra üzerine şevket-i bostan ve tuz ilave edilerek güzel bir şekilde
karıştırılır.
4- Bir kabın içerisine un ve limon suyu koyulur ve iyice
çırpılır.
5- Hazırlanan terbiye ve şevket-i bostanı haşlamakta
kullanılan su etin üzerine ilave edilir ve et, şevket-i bostan yumuşayıncaya
kadar pişirilir.
6- Sıcak olarak servis edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder