Gümüşhane mantısı olarak da anılan siron Bayburt’ta ziron olarak ifade edilir.Gürcistan,Artvin ve Sakarya’da silor,Elazığ’da sırın olarak adlandırılan yemek Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun değişik yörelerinde ramazan ayı iftar sofralarında yer alır.Etli,tavuklu ve cevizli gibi değişik yapılış şekilleri vardır.
Hazır yufkadan siron malzemleri:
4 yaprak yufka
250 gr kıyma
yarım kg yoğurt
1 baş soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
tuz ,karabiber, pulbiber
et suyu veya bulyon
Yapılışı:Yufka düz bir zemine serilir sıkıca rulo halinde sarılır 2 şer cm eninde kesilir dik vaziyette tepsiye yan yana dizilir.Fırında üzeri kızarana dek pişirilir üzeri kızardıktan sonra fırından alınıp kızgın tereyağı ve ardından bir bardak et suyu gezdirilir tekrar fırına veriler 5 dakika daha fırında tutulup fırından alınır.üzerine soğan salça ile kavrulmuş kıyma gezdirilir üzerine yoğurt dökülür en üstede pulbiber gezdirilip servis yapılır. afiyet olsun….
Yorumlar
Yorum Gönder