Patlıcanı ve musakkayı seven herkesin seveceğini düşünüyorum.Biz ailecek bayılıyoruz.Buyrun tarifimize;
4 adet patlıcan
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
3 diş sarmısak
2 adet domates
tuz,karabiber,kekik,et bulyon(isteğe bağlı)
kızartmak için sıvıyağ
Beşamel Sos:
2 çorba kaşığı tereyağ veya margarin (ben tereyağ tercih ediyorum)
2 çorba kaşığı un
2-2.5 su bardağı süt
Üzerine:
1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
Alaca soyulan patlıcanların üstüne bolca tuz dökülerek veya tuzlu suda bekletilerek acısı alınır.Kurulanan patlıcanlar kızgın yağda hafifçe kızartılır.Kızaran patlıcanlar kağıt havlu serilmiş bir tabağa alınır.
Bİr tava veya tenceredeaz yağdayemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.Kıyma eklenir suyunu salıp çekene kadar kavrulur.Küp doğranmış domatesler,ince kıyılmış sarmısaklar da eklenir ve hepsi pişirilir.Domates piştikten sonra biraz su eklenir,ne çorba gibi olacak ne çok katı olacak.Bu aşamada tuzu,baharatları ve kullanılıyorsa bulyon eklenir.Bir taşım kaynadıktan sonra altı kapatılır.
Yağını kağıt havluya emdirdiğimiz patlıcanlar fırın kabına alınır.Üstüne kıymalı harç dökülür.
Küçük bir tencerede tereyağ veya margarin eritilir.Un eklenir,kokusu çıkana kadar kavrulur.Üstüne soğuk süt yavaş yavaş ilave edilir.Hızlı hızlı karıştırılarak,kaynayana kadar pişirilir.Biraz tuz atılır.Zevke göre bir çimdik hindistan cevizi veya muskat rendesi eklenebilir.(Ben muskat rendesi kullanıyorum,tavsiye ederim)Pişen beşamel sosu da kıymalı harcın üstüne dökülür,güzelce yayılır.en üste de kaşar rendesi serpilir.200 derece fırında 20-30 dk üzeri kızartılır.
Yanında pilav ve patates püresi tavsiye ederim.Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder